Categories
Sfaturi

Vindecarea și întreținerea tatuajelor

Acum că ți-ai făcut tatuajul mult dorit, e necesar să îți reamintim că munca artistului reprezintă 50% din procesul realizării unui tatuaj reușit. Este responsabilitatea ta să asiguri un proces de vindecare ca la carte pentru ca aspectul final al tatuajului să rămână așa cum a fost el conceput.

În momentul finalizării ședinței de tatuat, tușul de sub piele încă “se așează” și va fi așa timp de 10-14 zile până când procesul de vindecare este finalizat.

Dacă procedurile de vindecare nu sunt respectate, există riscul ca tatuajul să sufere modificări ale aspectului. Din acest motiv, ți-am pregătit un scurt ghid de vindecare și îngrijire cu informații actualizate pentru ca tu să știi exact ce trebuie să faci după ce ai plecat din salonul nostru.

Nu-ți face griji, nu este deloc atât de complicat pe cât pare!

Regula de 3 simplă pentru vindecarea tatuajelor

  • SPALĂ pielea tatuată cu un săpun lichid antibacterian și apă călduță pentru a elimina excesul de tuș și orice corp străin de pe pielea nevindecată (recomandăm Sorry Mom Tattoo Soap);
  • APLICĂ unguentul de vindecare în strat subțire, cât să lucească pielea. Recomandarea noastră este să folosiți unguentul de vindecare Sorry Mom Tattoo Balm pe care îl găsiți în saloanele noastre la preț recomandat de producător.
  • REPETĂ primii 2 pași de cel puțin 3-4 ori pe zi. În acest fel, te asiguri că pielea este în permanență hidratată, hrănită cu elementele necesare vindecării optime și ferită de corpuri străine care pot influența modul în care se vindecă pielea tatuată.

În cazul în care artistul tatuator ți-a aplicat folie specială pentru vindecare (care este diferită de folia alimentară care se ține maxim 4 ore de la finalizarea ședinței de tattoo), aplică regulile de mai sus în momentul în care ai dat folia jos timp de încă 7-10 zile.

Folia pentru vindecare este cunoscută și sub numele de Tattoo Film sau Second Skin. Întrebă-ți artistul tatuator despre ea.

De ce trebuie să ai grijă

Tatuajul este, la bază, o rană a pielii.

Ca orice rană, ea este vindecată în mod natural de către corp cu resursele pe care acesta le are la dispoziție și reacționează în funcție de condițiile la care este supusă.

Dacă pielea tatuată nu este hidratată local cu unguent special, aceasta se va usca și va forma coji ce pot conduce la eliminări excesive de tuș din piele.

Dacă pielea tatuată este expusă la praf, microorganisme, rămășite de șervețele, particule de bumbac, corpul va încerca să izoleze toate acestea pentru a proteja pielea și va forma coji care pot afecta tușul, încă lichid, de sub piele.

Dacă pielea tatuată nu este lăsată să respire (haine prea strâmte sau un strat prea gros de unguent de vindecare), aceasta va reacționa în consecință formând mici “bubițe” de grăsime, sebum sau limfă. Consecința este aceeași: tușul de sub piele va fi afectat.

Întreținerea tatuajelor

Tatuajul propriu-zis își obține forma finală după aproximativ 30 de zile: în primele 15 zile pielea tatuată se vindecă și țușul se “așează” iar următoarele 15 zile sunt dedicate refacerii complete a stratului superficial de piele. Din acest motiv, în ultimele 15 zile tatuajul poate căpăta un aspect ușor lucios și decolorat. Odată ce stratul de piele s-a refăcut complet, tatuajul își capătă forma finală.

Ce poate să afecteze, însă, aspectul tatuajului este condiția pielii!

Pielea trebuie să fie hidratată și protejată de radiațiile solare pentru ca tatuajul tău să arate mai fresh. Sună complicat însă lucrurile sunt foarte simple: trebuie să îți ferești tatuajele de soare! Acest lucru înseamnă ori să îl ferești complet de radiațiile solare, ori să aplici protecție solară pe piele atunci când mergi la plajă sau te expui prelungit la soare.

Adevărul despre soluțiile de protecție solară:

Cel mai probabil toată lumea a auzit de SPF – Factor de protecție solară. Acest factor reprezintă procentul de raze UVa și UVb (radiații dăunătoare pielii ce îmbătrânesc pielea și cresc riscul de cancer de piele) ce sunt blocate de către soluția de protecție solară.

Mare atenție: un factor de protecție mai mare NU înseamnă ca poți prelungii expunerea la soare! Nu vă creați falsa impresie că un SPF mai mare vă va proteja mai mult timp și mai eficient. 

SPF 30 blochează 97% din radiațiile UVb;

SPF 50 blochează 98% din radiațiile UVb;

SPF 100 blochează 99% din radiațiile UVb;

Acestea fiind spuse, indiferent de SPF-ul folosit, NU îți expune pielea mai mult de 40-60 de minute la soare!

SPF-ul are durata de viață scurtă și trebuie reaplicat o dată la 2 ore atunci când dorim să prelungim expunerea la soare (NU este recomandat din cauza riscurilor amintite mai sus) sau imediat ce ieșiți din apă.